Silviu Zinica – Susținător al cauzelor comunității

„Galaţiul are nevoie de civilizaţie, prin urmare, Galaţiul are nevoie de sport” – Silviu Zinica

Reporter: Salutare, Silviu! Câţi ani ai şi de cât timp alergi?

Silviu Zinica: Am 34 de ani – vârsta biologică, în realitate sunt extrem de tânăr J. Pe lângă alte sporturi, practic şi alergarea. Mă antrenez, în medie, cam de 5-6 ori pe săptămână, din care 2-3 sesiuni sunt dedicate alergarii. Am început să re-fac acest lucru în urmă cu circa 5 ani, după o perioadă destul de lungă de „inactivitate”.

R.: Ai participat la Semimaraton. Ce te-a determinat să faci asta?

Z.: Particip la competiţii de acest gen dinainte ca Semimaratonul de la Galaţi să fie lansat „la apă”. În plus, am adus şi eu o anumită contribuţie la organizarea primelor două ediţii. Aşa că, din postura de practicant, organizator sau, pur şi simplu, din patriotism local, îmi era imposibil să nu particip.

R.: Ce cauză ai susţinut?

Z.: Anul trecut am susţinut cauza lui Cristi Onofrei. Anul acesta voi susţine cauza Forţei Albastre şi a Aureliei Osmanas, o organizaţie extrem de profesionistă, ce luptă împotriva autismului. De fapt, voi fi ambasadorul lor la acest eveniment.

R.: Ce vrei să schimbi în comunitate participând la Semimaraton?

Z.: Din punctul meu de vedere, tratat ca eveniment de anvergură locală, depăşeşte sfera pur sportivă a unei astfel de activităţi. Cred că efectele pozitive generate în timp de imprimarea unui efect „de masă” sunt greu de cuantificat.

Sportul înseamnă, printre altele, frumuseţe, sănătate, echilibru, respect pentru societate, oameni şi natură. Cu alte cuvinte, civilizaţie. Imaginează-ţi numai că, în 20 de ani, rata deceselor cauzate de cancer, atacuri cardiace sau cerebrale, diabet şi alte boli asociate sedentarismului ar scădea cu 20%. Pentru că remediul cel mai la îndemână, remediu gratis şi aflat la dispoziţia oricui pentru a preîntâmpina acest lucru, este mişcarea, este sportul. Efectele pe linie pozitivă şi exemplele pot continua. Gândeşte-te, ca să fiu pragmatic, la presiunea financiară care se ridică de pe sistemul asigurărilor medicale prin creşterea gradului de sănătate publică datorită implicării populaţiei în activităţi sportive.

Cum am spus, procesul este foarte complex. Ca să rezum, o societate civilizată este o societate care acordă o mare atenţie sportului la nivel de masă. E suficient să te uiţi la statele dezvoltate, acolo unde aproape toată lumea practică minim un sport. Galaţiul are nevoie de civilizaţie, prin urmare, Galaţiul are nevoie de sport.

R.: Cum ai descrie experienţa avută la Semimaraton?

Z.: O experienţă pozitivă. Prima ediţie a însemnat mult pentru mine, acest Semimaraton Galaţi fiind mai degrabă rezultatul nebuniei unui grup restrâns de oameni, fără o susţinere prea mare sau chiar deloc din partea instituţiilor ce ar trebuie să fie interesate sau implicate în activităţi de acest gen. Aici mă refer atât la instituţiile centrale, cât şi la cele locale. În atare condiţii, trecerea Galaţiului pe lista oraşelor organizatoare ale unui astfel de eveniment a reprezentat ceva fantastic. O încununare a eforturilor depuse. Pe latura strict sportivă, suntem abia la început, dar avem planuri ambiţioase.

R.: Ai schimba ceva la eveniment?

Z.: De schimbat sau corectat, găseşti tot timpul câte ceva. Asta înseamnă, până la urmă, evoluţia. În opinia mea, a doua ediţie a fost de două ori mai bună decât prima ediţie. Mi-aş dori să păstrăm algoritmul şi anul acesta să fim de două ori mai buni decât anul trecut. Să fim ca vinul, mai buni pe măsură ce îmbătrânim.

R.: Care a fost cel mai mare plus al evenimentului, din punctul tău de vedere?

Z.: Cel mai mare plus, în opinia mea, sunt, de fapt, două plusuri. Unul e că, aşa cum spuneam mai sus, am reuşit să lansăm şi să dezvoltăm acest produs, acest brand, care uşor-uşor capătă notorietate şi atractivitate. Al doilea este că numărul spectatorilor, al cauzelor umanitare asociate evenimentului şi al participanţilor a crescut. Iar anul acesta vom fi şi mai mulţi.

R.: Vei mai participa la Semimaraton?

Z.: Cu siguranţă voi mai participa. Noblesse oblige. Fără să mă hazardez, atât cât sănătatea îmi va permite să fac acest lucru, voi participa la absolut toate ediţiile Semimaratonului Galaţi.