DONEAZĂ DIRECT:

DONEAZĂ

Inițiativele au nevoie de susținere materială pentru a prinde putere. Alege inițiativa care te inspiră, sau susține mersul Fundației Comunitare Galați, pe termen lung, printr-o donație individuală.

ZILELE COMUNITĂȚII
ZILELE COMUNITĂȚII

”Zilele comunității” este o activitate derulată de Fundația Comunitară Galați ca prestator al Direcției de Asistență Socială a Municipiului Galați în cadrul proiectului ”Dezvoltare comunitară în zonele marginalizate ale municipiului Galați”, POCU/717/5/1/143449, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

 

Perioada de implementare: decembrie 2021 – decembrie 2023;

Ariile de intervenție: zone urbane marginalizate (ZUM) din municipiul Galați. În perioada de implementare, Fundația Comunitară Galați va interveni în 2 zone ZUM;

Etape de intervenție: Mapare comunitară, Thinkathon, Zilele implicării și Zilele comunității.

 

 

Pentru perioada decembrie 2021 – decembrie 2022 a fost identificată o primă arie de intervenție, și anume cartierul Valea Orașului, unde Fundația Comunitară Galați și-a propus acțiuni de organizare comunitară prin mobilizarea oamenilor și a tuturor resurselor comunitare astfel încât acestea să lucreze în sensul dezvoltării locale, urmând cele 4 etape de intervenție:

 

În prima etapă (mapare comunitară) Dna Lector Univ. Dr. Valerica Celmare a realizat o cercetare sociologică care a avut drept scop identificarea necesităților locuitorilor din cartierul Valea Orașului, a resurselor comunitare și a oportunităților de dezvoltare a acestui cartier din municipiul Galați, încadrat în categoria Zonelor Urbane Marginalizate. Pentru realizarea acestui studiu s-a procedat la combinarea a două metode de cercetare și anume: metoda chestionarului și cea a interviului sociologic. Chestionarul a fost adresat unui lot de 295 de respondenți din cartierul Valea Orașului și a avut drept scop investigarea problemelor sociale și urbanistice pe care le întâmpină locuitorii. La interviu au participat 8 persoane reprezentative pentru cartier: lideri comunitari sau persoane respectate de comunitate, care s-au implicat în diferite moduri în procesul de dezvoltare al cartierului. A fost realizată și o analiza de teren, de către un organizator comunitar, prin vizite pe fiecare stradă din cartier, numeroase discuții ad-hoc cu locuitorii, documentarea fotografică a zonei.

 

În cea de-a doua etapă am organizat o întâlnire publică (Thinkathon) la care am adus împreună lideri identificați în comunitate și alte părți interesate pentru a propune intervenții concrete de soluționare pentru trei subiecte prioritare identificate în urma cercetării sociologice. Soluțiile alese au fost în afara ariei de intervenție asupra infrastructurii rutiere sau a sistemului de canalizare și au fost încurajate acele acțiuni la care comunitatea să se implice în mod direct.  La această întâlnire au participat 22 de persoane, locuitori din cartier, antreprenori din zonă dar și reprezentanți de la: Direcția de Asistență Socială a Municipiului Galați, Asociația Centrul de Dezvoltare SMART, Biserica Sf. Ap. Petru și Pavel, Școala Gimnazială nr. 24, Grădinița cu program normal nr. 12, Fundația Cuvântul Întrupat, Asociația Grow Up Galați, Liceul Tehnologic ”Simion Mehedinți”, Școala Gimnazială nr. 43 ”Dan Barbilian”.

 

În cea de-a treia etapă denumită ”Zilele implicării ne-am propus să mobilizăm comunitatea să lucreze și să înceapă rezolvarea celor 3 probleme identificate în etapele anterioare:

●                 O primă problemă identificată în raportul de cercetare sociologică și discutată intens în cadrul Thinkathon-ului a fost lipsa curățeniei. Pentru rezolvarea acestei probleme, în data de 08.10.2022, am mobilizat aproape 100 de oameni (locuitori din cartier, femei însărcinate, bătrâni, copii, asociații și fundații) care s-au arătat dornici să participe la acțiunea de ecologizare în cartier. În urma intervenției noastre am strâns aproximativ 60 de saci cu capacitate de 90 – 240 litri. În acest demers am avut suportul SP Ecosal care ne-a furnizat materialele necesare acțiunii de ecologizare (mănuși și saci) și au preluat sacii la sfârșitul acțiunii.

●                 O a doua problemă identificată și dezbătută împreună cu membrii comunității a fost lipsa spațiilor de joacă pentru copii. În acest sens am derulat o acțiune de revitalizare a spațiului și a accesoriilor din curtea Grădiniței cu program normal nr. 12. La această grădiniță sunt înscriși 52 de copii care, după această acțiune, se pot bucura de joacă într-un spațiu mai curat și mai vesel. Am completat lista de fapte bune prin achiziționarea de jocuri și jucării, o căsuță de lemn pentru exterior și materiale didactice. Ni s-au alăturat donatori individuali care au oferit hăinuțe, cărți și jucării. În acest demers am primit sprijinul părinților și a cadrelor didactice și auxiliare de la grădiniță, precum și sprijinul D-lui Director al Școlii Gimnaziale nr. 24. Mai multe fotografii aici.

●                 Ce-a de-a treia problemă, identificată în raportul de cercetare sociologică dar și cea mai discutată la Thinkathon, este lipsa spațiilor verzi, de promenadă sau pentru petrecerea timpului liber. Pentru locuitorii cartierului Valea Orașului cea mai apropiată zonă de promenadă, petrecere a timpului liber sau de joacă este Faleza Dunării. Această opțiune nu este accesibilă zilnic pentru mamele cu copii mici sau pentru bunicii care doresc să petreacă timp cu nepoții, fiind necesar un spațiu special amenajat, mai apropiat de zona unde locuiesc. În acest demers ne-am asumat rolul de ”voce” a locuitorilor din cartier și am transmis către Primăria Municipiului Galați petiția denumită ”Spații verzi în Valea Orașului” alături de un număr de 171 semnături ale susținătorilor.

 

În cea de-a patra etapă denumită ”Zilele comunității” ne-am propus să aducem iar comunitatea împreună, de data aceasta sub pretextul unor zile de sărbătoare, pentru a celebra intervenția în comunitate și pentru a expune public rezultatele procesului de ascultare și de mobilizare a comunității.

În data de 03.11.2022 am organizat un eveniment sub forma unei petreceri de toamnă, în curtea Grădiniței cu program normal nr. 12.

În prima parte a evenimentului, timp de două ore, copiii înscriși la grădinița nr. 12 alături de părinții lor, au sărbătorit cu dulciuri, fructe de toamnă, mascote, dans și muzică. Copiii s-au distrat, au profitat de spațiul de joacă reamenajat, au cântat și au împărțit noile jucării.

În a doua parte a evenimentului am sărbătorit alături de persoane din comunitate, părinți, vecini, tineri și bătrâni. Am prezentat rezultatele obținute în urma intervențiilor, am adus mulțumiri celor care ni s-au alăturat în activitățile desfășurate și am încheiat evenimentul cu promisiunea de a ne întâlni și a colabora și în alte proiecte viitoare. Mai multe fotografii aici.

Crăciunul ne duce cu gândul la copilărie mai mult decât orice altă perioadă a anului. De această sărbătoare ne sunt legate atâtea bucurii şi speranţe, încât inevitabil când se apropie iarna, ne copleşesc amintirile și am vrut să îi mai revedem pe copiii de la Grădinița nr. 12 din Valea Orașului
Pe finalul anului am retrăit bucuria copilăriei alături de preșcolari și doamnele educatoare. Cu mânuțele mici și dibace, aceștia au meșterit decorațiuni inedite, colorate, vesele.
👨‍👩‍👧‍👦Ne-au cântat colinde, vizibil emoționați, au împodobit bradul alături de părinții lor care au fost invitați la activitate, de doamnele educatoare, de echipa Fundației Comunitare Galați, de reprezentanți ai DAS – Direcția de Asistență Socială a Municipiului Galați și reprezentanți ai Centrul de Dezvoltare Smart, oameni care, prin proiectul Zilele Comunității*, au făcut posibile bucurii mari și mici, atât pentru copii cât și pentru cadrele didactice.
🎅Ne-am dorit să păstrăm tradiția colindătorilor și am oferit celor mici punguțe cu covrigi calzi – mirosul copilăriei, portocale aromate, mere și banane. Dar pentru că știm cât de importante și utile sunt instrumentele moderne de predare, mulțumită partenerilor din proiect, am putut să oferim grădiniței, 𝐂𝐀𝐃𝐎𝐔, 𝐮𝐧 𝐥𝐚𝐩𝐭𝐨𝐩 𝐧𝐨𝐮 𝐬̦𝐢 𝐚𝐝𝐚𝐩𝐭𝐚𝐭 𝐧𝐞𝐜𝐞𝐬𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐫𝐞𝐬̦𝐜𝐨𝐥𝐚𝐫𝐞.
Aproximativ 50 de copii se bucură acum de posibilități de învățare mai bune în cadrul grădiniței, de o curte veselă, colorată și de puterea exemplului părinților, educatoarelor, comunității.
Mai multe fotografii aici.

Pentru perioada decembrie 2022 – decembrie 2023 a fost identificată a doua arie de intervenție, și anume cartierul Micro 40, unde Fundația Comunitară Galați va urma cele 4 etape de intervenție:

 
1. Maparea comunității – Cercetarea sociologică constituie prima etapă a activităților de organizare comunitară
și are drept scop identificarea necesităților și oportunităților de dezvoltare pentru două
comunități marginalizate din municipiul Galați, în vederea intervenției. Rezultate raport cercetare sociologică
 
2. Thinkathon 
3. Zilele implicării
4. Zilele Comunității 
 

În prima etapă a proiectului Dna Lector Univ. Dr. Valerica Celmare a realizat o cercetare sociologică care a avut drept scop identificarea necesităților locuitorilor din cartierul Micro 40, a resurselor comunitare și a oportunităților de dezvoltare a acestui cartier. În cea de-a doua etapă a proiectului am organizat o întâlnire publică (Thinkathon) la care am adus împreună lideri identificați în comunitate și alte părți interesate pentru a propune intervenții concrete de soluționare pentru trei subiecte prioritare identificate în urma cercetării sociologice.


În cea de-a treia etapă denumită ”Zilele implicării” am mobilizat comunitatea să lucreze și să înceapă rezolvarea a 3 provocări identificate în etapele anterioare. În acest sens am intervenit pentru revitalizarea spațiului din curtea Grădiniței cu PP nr. 47. Grație eforturilor conjugate ale membrilor Fundației Comunitare Galați, cadrelor didactice și nedidactice, părinților, bunicilor și a numeroșilor voluntari, inclusiv elevi de la Liceul Mircea Eliade, am reușit să revitalizăm spațiul din curtea Grădiniței cu Program Prelungit Nr.47, Galați. Acțiunile noastre au inclus: curățarea și vopsirea ansamblurilor de joacă, reîmprospătarea fațadei grădiniței prin curățare, reparare și văruire, vopsirea gratiilor ferestrelor, văruirea copacilor, repararea gardului în trei zone vitale. Sprijinul Primăriei Municipiului Galați și al Societății de Gospodărire Urbană a adus contribuții importante prin: tăierea și toaletarea copacilor uscați, curățarea și săparea spațiului verde, instalarea a două bănci și a unui coș de gunoi, repararea toboganului și înlocuirea leagănelor.

Tot în cadrul grădiniței, am susținut o activitate de joc si mișcare pentru preșcolari, alături de voluntari inimoși de la Liceul cu Program Sportiv, Galati, am oferit materiale didactice părinților implicați în acțiunea de revitalizare și am dăruit un videoproiector și un ecran de proiecție, pe care să le folosească în activitățile lor, doamnele educatoare.

EcoToamna de la Liceul Teoretic ”Mircea Eliade” a fost o altă acțiune desfășurată în zona de intervenție, în cadrul căreia am amenajat un spațiu pentru activități educative și recreative în aer liber, elevii de liceu au ecologizat spațiilor verzi din curtea liceului și elevii de clase primare au confecționat obiecte decorative folosind frunze, carton și hârtie colorată. În cadrul acestei activități am donat instituției 2 mese și 4 bănci de exterior, obiecte de decor, precum și materiale didactice pentru copii.


În cea de-a patra etapă denumită ”Zilele comunității” am organizat o petrecere de toamnă, în curtea Grădiniței cu Program Prelungit nr. 47, în cadrul căreia au participat copiii din cadrul grădiniței, alături de părinți, bunici, frați și personalul grădiniței.

În cele 4 etape ale proiectului au fost implicate 598 de persoane dar informațiilor din proiect au fost diseminate către cel puțin alte 3000 de persoane, care nu au participat în mod direct la acțiunile noastre, dar care au fost informate despre proiect fie verbal, în timpul intervențiilor pe teren, fie prin informațiile publicate pe pagina de Facebook și pe site-ul Fundației Comunitare Galați.

 
 

DESPRE PROIECT, DIN COMUNITATE…

Mi-a plăcut mult că a fost o întâlnire eficientă. Oamenii au discutat aprins, iar la final aveam niște concluzii clare. Practic, la încheierea dezbaterii aveam un plan concret de acțiune, în legătură cu ce urmează să facem împreună, în comunitate. Asta mi-a plăcut cel mai mult, că nu ne-am întâlnit degeaba, să pierdem timpul la niște discuții fără rost și fără nici un rezultat practic, cum se mai întâmplă uneori… Noi, la fundație, am discutat déjà cu copiii, părinții și echipa noastră despre cum urmează să ne implicăm.

Flavia Sumandea-Ionașcu, coordonator parteneriate la Fundația Cuvântul Întrupat

Am fost impresionată să vad oameni care, deși nu locuiesc în cartier, sunt interesați de problemele cu care ne confruntăm și vor să schimbe lucruri și mentalități.

Într-o atmosferă destinsă, am putut discuta despre modul în care putem fi de impact acolo unde locuim sau muncim. În urma dezbaterii, s-a concluzionat că este nevoie de amenajarea unui spațiu de joacă pentru copii. S-au identificat câteva potențiale locuri, urmând a se face demersuri pentru identificarea proprietarilor. De asemenea, s-a organizat pe 8 octombrie o zi de igienizare a cartierului, cu ajutorul voluntarilor din rândul copiilor și părinților.

Sunt încrezătoare că împreună putem aduce o mica schimbare în bine. „Mai bine aprinde o lumânare, decât să te plângi de întuneric!” (proverb chinezesc)

Spiridon Adina, coordonator Grădinița cu program normal nr. 12

GALERIE FOTO