DONEAZĂ DIRECT:

DONEAZĂ

Inițiativele au nevoie de susținere materială pentru a prinde putere. Alege inițiativa care te inspiră, sau susține mersul Fundației Comunitare Galați, pe termen lung, printr-o donație individuală.

GENERAȚII – CENTRUL COMUNITĂȚII
GENERAȚII – CENTRUL COMUNITĂȚII

PROGRAMUL GENERAȚII TRANSFORMĂ CENTRELE SOCIALE ȘCOALĂ DUPĂ ȘCOALĂ

Centrele Generații creează oportunități de voluntariat pentru seniorii care doresc să își asume un nou rol în comunitate și să redescopere bucuria de a trăi după pensionare. Acesta este cadrul în care copiii pot beneficia de sprijin pentru școală și de dezvoltare vocațională sau personală, printr-o diversitate de activități oferite de seniori. Prin adoptarea metodologiei intergeneraționale, dezvoltată de Fundația Regală Margareta a României în anul 2015, și prin implicarea actorilor locali pentru dezvoltarea de servicii sociale, proiectul creează o legătură durabilă între centre și comunitatea locală.

Centrele Generații vin în întâmpinarea nevoilor, copiilor, tinerilor, dar și al vârstnicilor care sunt aduși împreună pentru a crea cadrul în care toți socializează, învață lucruri noi, se ajută reciproc și primesc sprijin din partea Fundației Regale Margareta a României. Ceea ce deosebește Centrele Generații de alte centre de zi este abordarea intergeneratională a activitățile ce se desfășoară la centru și care au ca scop stimularea solidarității și interacțiunii între generații, schimbul de valori și cunoștințe între copii, tineri și vârstnici. Energia tinerilor și experiența vârstnicilor fac echipa bună, rezultând o comunitate mai puternică, ai cărei membri se respectă și se ajută reciproc, o comunitate în care nu există discriminare pe bază de vârstă, etnie sau proveniență socială.

La Galați, fiecare copil poate avea un bunic.

Vă amintiți mirosul cozonacului cald proaspăt scos din cuptor de bunica sau primele lecții de mers pe bicicletă alături de bunicul? Acele momente prețioase petrecute alături de ei?

 Flavia nu are astfel de amintiri. Ea își amintește doar lacrimile din ochii mamei, în pragul pușcăriei, când tatăl a intrat după gratii. Își amintește privirea pierdută a frățiorului său când mama lor a plecat de lângă ei, în străinătate, pentru a încerca să le asigure un trai mai bun. Flavia locuiește astăzi într-o cameră împreună cu alte 12 persoane. Cu mama se întâlnește doar o singură dată pe an, în vacanța de vară. Flavia își dorește mama alături, o bunică și o casă. Flavia are 7 ani împliniți și merge zilnic la Centrul de zi al Fundației Cuvântul Întrupat din Galați. A ajuns aici întâmplător în urma unor anchete sociale. Aici Flavia și-a cunoscut Bunica pe care o dorea, pe doamna Rodica, iar viața ei s-a schimbat. Bunica Rodica, bunica voluntar, așa cum o numește Flavia, este pensionară, cu o frumoasă experiență de viață, și a găsit în cadrul centrului social slujbade care avea nevoie. „Îmi plac copiii, am făcut timp de trei ani și teatru de păpuși. La centru, îmi place să le citesc poveștiși facem cusături tradiționale pe etamină. Flavia a învățat repede să coasă șise vede că îi place. Este o bucurie atât pentru ea câtși pentru mine să ne petrecem timpul împreună.” (Bunica Rodica)

Flavia este doar unul dintre cei 160 de copii care și-a găsit un Bunic în cadrul centrelor de zi intergeneraționale care funcționează astăzi în județul Galați. În anul 2016, un număr de 52 de voluntari vârstnici au devenit bunici, mentori, profesori, meșteri sau îndrumători pentru copiii care frecventează centrele sociale „Generații”.

La cea de-a doua ediție de implementare în județul Galați, proiectul Generații este găzduit în anul școlar 2019 – 2020 de centrul „La Vale”, aparținând de Fundația Cuvântul Întrupat și de Centrul de Zi Nicorești al Fundației Bunul Samaritean. A fost singurul proiect din județul nostru care a implicat pensionari și i-a încurajat să rămână activi în societate prin acțiuni de voluntariat desfășurate la cele două centre. Beneficiarii acestui nou concept educațional au fost 80 de copii provenind din familii sărace sau aflate în dificultate, care frecventau cele două centre de tip afterschool, iar cei 20 de voluntari seniori și-au valorificat timpul și cunoștințele și au devenit veritabili bunici, mentori, profesori de meditații sau maeștri pentru atelierele de meșteșugit.

A treia ediție de implementare în județul Galați a proiectului Generații este găzduită, în anul școlar 2020 – 2021 de Centrul de zi pentru copii, Sfântul Spiridon Galați. Beneficiari au fost 70 de copii, provenind din familii sărace sau aflate în dificultate, care frecventează centrul de tip afterschool.

 

FONDUL ÎN CIFRE

EDIȚII

3

SUMA ÎN GRANTURI ACORDATE

195,596.95 lei

BENEFICIARI

23

COMPANII PARTENERE

9

DE CE SĂ SUSȚII PROGRAMUL GENERAȚII - CENTRUL COMUNITĂȚII?

Două probleme sociale cu care se confruntă astăzi România sunt îmbătrânirea accelarată a populației și abandonul școlar generat de sărăcie. Mulți dintre vârstnici își doresc să fie utili și să își valorifice experiența. În același timp, copii din familii nevoiașe au nevoie de sprijin în procesul educațional sau chiar de suport emoțional ori personal. Iar centrele sociale de tip școală după școală din comunități defavorizate, care se confruntă cu resurse insuficiente, se bucură de oameni care vor să se implice – persoanele vârstnice. În Centrele Generații

    • copiii primesc sprijin în realizarea temelor, meditații la materiile unde întâmpină probleme, își îmbunătățesc rezultatele școlare și se dezvoltă personal și vocațional prin participare la diferite cluburi și ateliere, activități organizate cu sprijinul seniorilor voluntari;
    • vârstnicii evită își regăsesc utilitatea prin participarea la diferitele activități sau își valorificaă pasiunile și talentul coordonând cluburi și ateliere pentru copii;
    • centrele sociale de tip școală după școală beneficiază de resurse umane gratuite și își diversifică portofoliul de activități educaționale, vocaționale sau recreative oferite copiilor din comunitate.

RECOMANDĂM ”GENERAȚII”, PENTRU CĂ…

Programul a adus o importantă schimbare de mentalitate la nivelul fiecărei comunități unde a fost implementat și a schimbat paradigma referitoare la cele două categorii defavorizate – atât copiii, cât și vârstnicii au devenit resurse valoroase unii pentru ceilalți în cadrul activităților intergeneraționale.

Mugurel Mărgărit – Director Executiv

În octombrie 2018, după o serie de evenimente triste în viața mea, am hotărât să încerc să fiu de folos ca voluntar copiilor din Centrul de zi Sf. Spiridon. Am început să lucrez cu cei până la clasa a IV-a, inclusiv. Ceea ce s-a întâmplat pe parcurs, are legătură cu miracolul. Mi-am găsit o motivație pentru a ieși din casă, și în
ciuda faptului că nu am nepoții mei, am dobândit o mulțime de nepoți prin „adopție”. Infuzia de „copilărie”, de inocență, pe care o primesc la fiecare întâlnire este fundamentală pentru viața mea.

Aurica Bicica – voluntar senior în cadrul Centrului de zi Sf. Spiridon Galați

Fiecare dintre Centrele Generații știe acum că poate găsi susținerea necesară pentru a oferi serviciile sociale și educaționale copiilor chiar la ei în comunitate. Prin diverse inițiative lăudabile, care i-au făcut să se autodepășească, au atras voluntari, sponsori, donatori și atenția massmedia, pentru a-și câstiga sustenabilitatea.

Ioana Petrea – Director Comunicare și Fonduri

GALERIE FOTO