Pentru mulți dintre refugiații ucraineni procesul de integrare în comunitatea locală este unul destul de dificil. Cele mai multe demersuri pentru integrarea lor, în comunitatea gălățeană, s-au îndreptat spre asigurarea unor nevoi de bază (locuință, hrană etc.) sau învățarea limbii române și mai puțin pe partea de înțelegere a culturii românești. Lipsa de înțelegere a unei culturi duce la reticență în a socializa sau a interacționa cu persoane din acea cultură. Această reticență se poate observa atât la adulți cât și la copii, fie ei ucraineni sau români.
Prin proiectul ”Povești, jocuri și tradiții” am creat un context potrivit pentru copii, pentru a cunoaște și înțelege diversitatea culturală și pentru a dobândi comportamente pozitive privind acceptarea, respectul și colaborarea între comunități. Mai exact, copiii au fost implicați în 20 de ateliere și activități săptămânale, în cadrul cărora am încurajat colaborarea între grupuri cultural diverse dar și înțelegerea reciprocă.
”În timpul activităților nu am văzut copii români și copii ucraineni ci doar copii. Am văzut copii care îi încurajau pe colegii lor în timpul provocărilor sau care îi mângâiau și le spuneau cuvinte frumoase atunci când erau triști, chiar dacă nu înțelegeau ce își spun. Ne-am dorit ca prin acest proiect să îi ajutăm să treacă peste timiditatea de a interacționa și considerăm că am reușit să doborâm o primă barieră.” Monica Bobe – Grant Manager
Ce ai spune dacă noi am fi resursa de care ai nevoie pentru ca impactul tău să fie multiplicat în comunitate-putere?
Ce ai spune dacă noi am fi resursa de care ai nevoie pentru ca impactul tău să fie multiplicat în comunitate-putere?