MOTIVAȚIA
Credem în forța unei comunități unite și solidare. Prin activitatea fundației construim punți și conectăm comunități. Suntem empatici, competenți, profesioniști, creativi, entuziaști și înțelegem bine nevoile comunității, dar și resursele care pot fi mobilizate pentru a veni în întâmpinarea nevoilor refugiaților ucraineni.
CINE SUNTEM
Fundația Comunitară Galați vine cu o experiență de 6 ani dar și cu un suflu nou în comunitatea gălățeană, ca un organism care însuflețește viața orașului și face posibile schimbări în bine pe mai multe paliere. Aducem împreună gălățeni cu inițiativă, resurse (financiare, de timp sau cunoștințe) și potențialul de creștere al orașului Galați pentru a conecta comunități unite, active, în care actele filantropice devin parte din evoluția firească.
CE FACEM
Fondul de urgență – Refugiați în siguranță este un instrument de responsabilizare civică și de conștientizare a nevoii de coeziune socială și ajutor în vederea ameliorării situației civile din Ucraina. Galațiul găzduiește cel mai mare centru din Sud-Estul țării destinat cazării refugiaților ucraineni, fiind direct implicat în problematica socială, dar mai ales umană a situației poporului ucrainean. Cu un răspuns prompt și generos, comunitatea gălățeană s-a dovedit aptă în a gestiona situații de criză, în care acțiuni imediate s-au dovedit mai relevante pentru nevoile urgente decât planuri și strategii. Cu toate acestea, odată cu cronicizarea fluxului uman pe coridoarele umanitare, acțiuni sustenabile și coordonate pot reprezenta un ajutor mai substanțial, iar fondul vine să împlinească exact această nevoie – aceea de a construi punți între comunități pe termen mediu și lung.
Vom finanța proiecte care adresează cel puțin una dintre ariile menționate ca prioritare pentru acest apel al Fondului de Urgență.
Proiectele eligibile pot fi precum cele de mai jos, dar nu sunt limitate la acestea:
EDIȚII
3
SUMA ÎN GRANTURI ACORDATE
229.136,55 lei
BENEFICIARI
6
COMPANII PARTENERE
2
Aria 1 – Educație
Proiecte de educație: cursuri de limba engleză și română, meditații, activități extracurriculare precum cluburi de educație STEAM, muzică, arte etc.
Aria 2 – Coeziune socială
- proiecte pentru integrarea refugiaților ucraineni în micro-comunitățile locale: tururi ghidate/excursii, ateliere, plantări și grădinărit urban, festivaluri de cartier, concursuri sportive;
- programe de tipul evenimente filantopice, ateliere, grupuri de lucru, grupuri suport tematice etc.
Fundația Comunitară Galați susține aceste soluții prin acordarea de finanțări nerambursabile către organizațiile non-guvernamentale eligibile, care propun un proiect, sub formă de granturi.
Până la momentul actual, Fondul de urgență Galați – Refugiați în siguranță a avut 3 apeluri de proiecte, din care 2 sunt închise și unul activ până pe 14 august.
Primul apel de proiecte a fost finanțat prin donațiile strânse de la persoane fizice cu o sumă de 25.000 lei, al doilea a fost finanțat de Oxfam cu un buget de 155.500 lei și cel de-al treilea este finanțat de Global Fund For Community Foundations cu 45.000 lei.
APELUL 1 DE PROIECTE – ÎNCHEIAT
Primul apel de proiecte a fost finanțat prin donațiile strânse prin intermediul persoanelor fizice.
În primul apel am finanțat proiecte care au adresat nevoile urgente cât și pe termen mediu și lung ale persoanelor care au fugit din calea războiului din Ucraina, care au ținut atât de situația locativă, nevoia de hrană, mâncare, servicii medico – sociale, psihologice, educaționale sau juridice, nevoi ce au ținut de transport sau siguranța acestora sau de îndrumare pentru încadrarea în muncă a adulților.
CU CE SUMĂ S-A FINANȚAT?
Suma totală pentru acordare granturi: 25.500 RON
PROIECTE FINANȚATE
Suma acordată ca finanțare nerambursabilă: 8.000 lei
Suma acordată ca finanțare nerambursabilă: 7000 Ron
Suma acordată ca finanțare nerambursabilă: 5.000 lei
Suma acordată ca finanțare nerambursabilă: 5.000 lei
APELUL 2 DE PROIECTE – ÎNCHEIAT
Programul desfășurat de Fundația Comunitară Galați este finanțat prin Oxfam – „Integration Program for Refugees”, înființat prin UK AID cu sprijinul Marii Britanii și a guvernului britanic, coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR.
CINE ESTE OXFAM?
Oxfam este o mișcare globală de oameni care luptă împotriva inegalității pentru a pune capăt sărăciei și nedreptății. În diferite regiuni, de la local la global, lucrează cu oameni pentru a aduce o schimbare care durează.
CU CE SUMĂ A FINANȚAT?
Suma totală pentru acordare granturi: 155.500RON
PROIECTE FINANȚATE
- Suma acordată ca finanțare nerambursabilă: 9600 Ron
- Perioadă de implementare : 09.06.2022 – 31.08.2022
Necunoașterea limbii române îngreunează mult viața refugiaților în comunitățile noastre, de aceea venim în ajutorul lor cu proiectul ”Școala de română”. În cadrul proiectului mamele ucrainene împreună cu copii mai mari sunt învățați limba română de către o doamnă cunoscătoare a limbii ruse, absolventă a Facultății de Litere. În cadrul orelor de limba română refugiații învață să comunice în limba română pentru a le ușura integrarea în societate.
Activități propuse:
- Cursuri de limba română care se desfășoară în Șendreni cu o grupă de 12 persoane(4 adulți și 8 copii cu vârste între 3 ani – 12 ani) și în Galați cu o grupă formată din 30 de persoane(6 copii cu vârste cuprinse între 13-18 ani, 11 copii cu vârste între 2 luni – 9ani, 13 adulți);
- 2 sesiuni de terapie asistată prin cai la Asociația Kavalkada;
Proiectul ”Together we stand, devided we fall”;
- Suma acordată ca finanțare nerambursabilă: 46800 Ron
- Perioadă de implementare : 15.06.2022 – 31.08.2022
Asociația Bunul Samaritean a acomodat la sediul său mai mulți refugiați ucraineni de la începutul războiului; un număr de 16 ucraineni au fost nevoiți să rămână pentru o perioadă mai lungă, nedeterminată la noi. În acest context, la peste 3 luni si jumătate de la venirea lor, ne dăm seama că aceștia au nevoie să fie susținuți nu doar cu hrană și un acoperiș, având nevoie să fie implicați în activități educative (în special copiii), dar și activități recreative (adulți și copii). O altă nevoie urgentă este susținerea acestora în vederea deprinderii limbii romane și engleze, activitate ce le va facilita șederea în țara noastră, atât timp cât va fi nevoie, îi va ajuta poate să își găsească un job sau să participe la cursuri de formare profesională.
Activități propuse:
- Cursuri de limbă română/engleză
- Ateliere de pictură cu tematică „STOP WAR!”
- Ateliere sportive
- Ateliere de patiserie
- Ateliere interculturale „Tradiții în România și Ucraina”
- Vizite de socializare la Centrul pentru refugiați din Focșani
- 4 Excursii tematice adresate celor 16 refugiați, dar de care vor beneficia și 3 copii vulnerabili din comunitate
Proiectul „Tabăra prieteniei”
- Suma acordată ca finanțare nerambursabilă: 25800 ron
- Perioadă de implementare : 09.06.2022 – 31.08.2022
Pe lângă necesitățile de bază precum adăpost si mâncare, copiii refugiați din Ucraina au nevoia de a comunica, de a simți apartenența la noua comunitate, de a cunoaște oamenii și țara care le-a devenit casă în aceste momente dificile. Prin implicarea în activități educaționale și de divertisment ne dorim integrarea copiilor ucraineni în colectivitatea noastră, familiarizarea lor cu țara si cultura țării noastre, dezvoltarea sentimentului de siguranță și încredere în noua lor realitate.
Activități planificate:
Ne propunem sa realizam 7 activități tematice si 5 excursii:
- Săptămâna prieteniei
- Tradiții si meșteșuguri
- Micii călători și exploratori
- Jocurile copilăriei
- Prietenii naturii
- Săptămâna aventurilor
- Săptămâna artelor
Proiectul „Sprijin pentru copiii ucrainieni”
- Suma acordată ca finanțare nerambursabilă: 73300 Ron
- Perioadă de implementare : 09.06.2022 – 31.08.2022
Odată cu declanșarea războiului din Ucraina, Fundația Inimă de Copil, ca organizație cu specific și experiență în acordarea de servicii sociale pentru copii și familii de origine română aflați în stare de vulnerabilitate, a intrat foarte repede în contact cu mame, copii și familii ucrainene și a început să le acorde sprijin ,fie în perioadele lor scurte de tranziție prin orașul Galați, fie în cadrul centrelor de cazare sau în comunitate, pentru cei ce rămâneau pe termen mediu sau lung. Pe lângă informații, consiliere, intermediere sprijin medical, transport, cazare, am asigurat și continuăm să asigurăm multe dintre nevoile materiale ale unora dintre aceste familii.
Activități propuse:
- Acordarea de burse copiilor ucraineni – 22 burse pentru a acoperi costuri cu haine, jucării, rechizite școlare, mâncare, cazare
- Acordarea a 5 burse pentru copii români aflați în situații vulnerabile – pentru a acoperi costuri de masă, haine, rechizite, cheltuieli pentru începutul anului școlar
- Organizarea ,pentru copiii ucraineni din cadrul Centrului de refugiați al Fundației Inimă de Copil, unei excursii de 4-5 zile, alături de mame sau frați mai mari, în județul Vrancea, comuna Năruja, într-o locație aflată în folosința organizației
APELUL 3 DE PROIECTE – ÎNCHEIAT
CINE ESTE GLOBAL FUND FOR COMMUNITY FOUNDATIONS?
O organizație globală, virtuală, cu o echipă mică, cu sediul în Johannesburg. Lucrează în domeniul filantropiei comunitare globale din 2006 și se concentrează pe crearea de rețele între organizații care văd puterea dezvoltării comunităților.
CU CE SUMĂ A FINANȚAT?
SUMA DISPONIBILĂ TOTALĂ PENTRU FINANȚARE NERAMBURSABILĂ – 45000 RON
CE PROIECTE FINANȚĂM?
Proiectele care adresează cel puțin una dintre ariile menționate ca prioritare pentru acest apel. Proiectele eligibile pot fi precum cele de mai jos, dar nu sunt limitate la acestea:
ARIA 1 – EDUCAȚIE
- Proiecte de educație: cursuri de limba engleză și română, meditații, activități extracurriculare precum cluburi de educație STEAM, muzică, arte etc.
ARIA 2- COEZIUNE SOCIALĂ
- proiecte pentru integrarea refugiaților ucraineni în micro-comunitățile locale: tururi ghidate/excursii, ateliere, plantări și grădinărit urban, festivaluri de cartier, concursuri sportive;
- programe de tipul evenimente filantopice, ateliere, grupuri de lucru, grupuri suport tematice etc.
PROIECTE FINANȚATE
Proiectul ”ACT!ON for UKRAINE”
Suma finanțată: 23.000 RON
Perioada de implementare: 01.09.2022 – 15.12.2022
Scopul proiectului este să ofere educație pentru copii ucraineni, respectiv cadrul și condițiile minime de incluziune și coeziune socială atât pentru ei, cât și pentru adulți.
Beneficiarii acestui proiect sunt refugiați ucraineni, acomodați la sediul Asociației Bunul Samaritean din Nicorești, respectiv 16 persoane
Obiective propuse:
– oferirea de cursuri de limba română și activități recreative, săptămânal, copiilor și adulților refugiați acomodați la sediul Asociației Bunul Samaritean –Nicorești.
– oferirea de cursuri de pregătire profesională pentru 2 refugiați adulți acomodați
Proiectul ” Copilărie cu Bucurie”
Suma finanțată: 13.000 RON
Perioada de implementare: 05.09.2022 – 20.12.2022
Scopul proiectului este de a oferi copiilor ucraineni stabilitate – să își poată continua activitatea educaționala într-un mediu cunoscut, cu grupul de prieteni deja format, cu educatoarele pe care deja le îndrăgesc.
Beneficiarii proiectului sunt 12 copii preșcolari (3-6 ani) din rândul familiilor de refugiați ucraineni.
Obiective propuse:
- participarea unui număr de 12 copii ucraineni la 14 proiecte tematice care sa le stârnească interesul, să le dezvolte creativitatea si imaginația.
Proiectul ” Învață să nu renunți”
Suma finanțată: 9.000 RON
Perioada de implementare: 26.09.2022 – 05.12.2022
Scopul proiectului este de a dezvolta în rândul copiilor implicați competențe sportive și valori emoționale direct relaționate cu spiritul de echipă, reziliența, rezistența la stres și motivația pentru o viață sănătoasă.
Beneficiarii proiectului sunt aproximativ 20 de copii cu vârste cuprinse între 10-15 ani, cazați în unitățile de cazare sociale din Județul Galați.
Obiective propuse:
- formarea deprinderilor specifice baschetului și fotbalului;
- dezvoltarea motivației pentru o viață sănătoasă și echilibrată din punct de vedere fizic și emotional.
APELUL 4 DE PROIECTE – ÎNCHEIAT
CINE ESTE GLOBAL FUND FOR COMMUNITY FOUNDATIONS?
O organizație globală, virtuală, cu o echipă mică, cu sediul în Johannesburg. Lucrează în domeniul filantropiei comunitare globale din 2006 și se concentrează pe crearea de rețele între organizații care văd puterea dezvoltării comunităților.
CU CE SUMĂ A FINANȚAT?
SUMA DISPONIBILĂ TOTALĂ PENTRU FINANȚARE NERAMBURSABILĂ – 54000 RON
CE PROIECTE FINANȚĂM?
Proiecte care, prin activitățile propuse, să urmărească incluziunea refugiaților ucraineni, copii și/sau adulți. Proiectele eligibile pot fi precum cele de mai jos, dar nu sunt limitate la acestea:
ARIA 1 – EDUCAȚIE
- Proiecte de educație: cursuri de limba engleză și română, meditații, activități extracurriculare precum cluburi de educație STEAM, muzică, arte etc.
ARIA 2 – COEZIUNE SOCIALĂ
- proiecte pentru integrarea refugiaților ucraineni în micro-comunitățile locale: tururi ghidate/excursii, ateliere, plantări și grădinărit urban, festivaluri de cartier, concursuri sportive;
- programe de tipul evenimente filantopice, ateliere, grupuri de lucru, grupuri suport tematice etc.
PROIECTE FINANȚATE
Proiectul „ȘCOALA 16 = ȘCOALA DE ACASĂ”
Suma finanțată: 10.500 RON
Perioada de implementare: 10.05.2023 – 31.10.2023
Scopul proiectului este acela de a asigura prin activitățile derulate, creșterea stării de bine și facilitarea integrării în societatea românească a unui grup de 15 copii și 10 adulți de origine uucraineană.
Beneficiarii proiectului sunt aproximativ 15 copii, de naționalitate ucraineană, aparținând ambelor sexe și un număr de maxim 10 părinți.
Obiective propuse:
- Crearea unui spațiu ,,acasă”, amenajat cu elemente de cultură ucraineană;
. 2. Participarea a 15 de copii, de naționalitate ucraineană, la 10 ateliere de construire cu kituri Lego, în cadrul cărora își vor forma deprinderi specifice pentru a-și crește starea de bine;
- Dezvoltarea motivației pentru o viață sănătoasă și echilibrată din punct de vedere emoțional, în contextul statutului de refugiat.
Proiectul „Copilărie în armonie”
Suma finanțată: 19.240 RON
Perioada de implementare: 01.05.2023 – 31.07.2023
Scopul proiectului este de a le oferi copiilor ucraineni sentimentul că sunt acceptați în comunitatea noastră și de a le cultiva anumite valori precum: toleranta, generozitatea, altruismul, compasiunea – adevărate valori ale prieteniei.
Beneficiarii proiectului sunt 14 copii preșcolari (3-6 ani) din rândul refugiaților ucraineni si familiile lor.
Obiective propuse:
- Participarea unui număr de 14 copii ucraineni la 6 ateliere educaționale creative și distractive, alături de copii români, pentru a forma deprinderi și comportamente sociale ce au ca scop integrarea în societate a celor vulnerabili, cultivarea idealurilor și a caracterelor.
- Participarea copiilor și familiilor ucrainene la o activitate în aer liber ce îi va ajuta să socializeze, să închege relații de prietenie cu familiile copiilor români, pentru a facilita integrarea lor în comunitate.
- Participarea copiilor ucraineni la două excursii tematice care îi vor ajuta să cunoască frumusețile țării care i-a „adoptat” în această perioadă de grea încercare.
Proiectul „Oameni pentru oameni”
Suma finanțată: 10.000 RON
Perioada de implementare: 15.05.2023 – 31.07.2023
Scopul proiectului este ca beneficiarii să dețină cunoștințele necesare pentru a acorda primul ajutor premedical atât lor cât și altor persoane care se află în pericol (în caz de accidentare, plagă deschisă, murdară; în cazul unei sângerări nazale; în cazul unei insolații).
Beneficiarii proiectului sunt : 40 de adulți (femei și bărbați) cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani și 35 de copii, fete și băieți, cu vârste cuprinse între 8 și 17 ani.
Obiective propuse:
- 40 de adulți cu vârste cuprinse între 18-50 ani, de naționalitate ucraineană, vor participa la cursuri de prim-ajutor, predate în limba românăși traduse în limba ucraineană, care vor include parte teoretică și parte practică;
- 35 de copii cu vârste cuprinse între 8 și 17 ani, de naționalitate ucraineană, vor participa la cursuri de cunoaștere a corpului, cursuri de igienă și jocuri de rol.