Community Talk Galați #3: Reconectare pentru reciclare

Community Talk Galați #3: Reconectare pentru reciclare

În timpul vieții, o persoană produce de aproximativ 600 de ori mai mult gunoi decât greutatea sa, suficient pentru a umple câteva camioane. Problema este că planeta noastră este supraaglomerată și, făcând un exercițiu de imaginație, putem înțelege ce se întâmplă la nivel global în termeni de deșeuri. În plus, toate resursele sunt limitate și de îndată ce le folosim, este foarte dificil să mai obținem.

De ce este importantă reciclarea?

Reciclarea nu este un moft sau o tendință, ci este o problemă la care toți trebuie să contribuim pentru a găsi o rezolvare, de la persoane fizice până la companii. Impactul pe care îl au deșeurile asupra sănătății umane și a mediului este foarte mare.

Când deșeurile se amestecă la gunoi și sunt arse, multe substanțe poluante și periculoase sunt eliberate în atmosferă. O mare parte dintre aceste deșeuri ar putea fi transformate în alte obiecte utile, reducând astfel gradul de poluare și permițând regenerarea resurselor naturale din ce în ce mai puține în timp.

În cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2021, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, în parteneriat cu Fundația Comunitară Galați, va organiza în data de 17 septembrie, între orele 10:00 – 12:00 o întâlnire comunitară la care sunt invitate să participe instituții publice și ONG-uri interesate de tematica „reconectare pentru reciclare”, în ideea explorării unor soluții pentru a crește gradul de colectare separată și reciclare a deșeurilor reciclabile din Galați.

Locație: Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, strada Domnească nr. 47, Sala Consiliului de Administrație;

Agenda propusă:

-Context – prezentări pe scurt:
– Agenția pentru Protecția Mediului – Legislația cadru în domeniul deșeurilor;

– SP Ecosal Galați – Cum funcționează colectarea deșeurilor municipale și a celor reciclabile și ce materiale sunt reciclate în municipiul Galați;

– Primăria Galați/Consiliul Județean Galați – Investițiile/proiecte la nivel de municipiu și Județ pentru colectarea deșeurilor – menajere și reciclabile (reprezentanți Primărie și CJ)

– Campanii/proiecte ale ONG-urilor locale din domeniul educației cetățenilor privind colectarea separată, reducere, reutilizare, reciclare;

-Discuții libere despre soluții pentru o mai bună colectare și reciclare a deșeurilor în municipiu, respectiv județ;

– Exemple de bune practici în țară- Propuneri pentru Galați

Acest proiect este finanțat prin programul H2020-MSCA-NIGHT-2020bis, G.A. nr. 101036166 și face parte din campania Noaptea Cercetătorilor 2021, consorțiul ‘ReCoN-nect – The Green Deal: Research communication to CommuNities. Din acest consorțiu fac parte 8 institute de cercetare de pe platforma de la Măgurele (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică, Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Fizică Atomică), 4 universități de prestigiu din țară (Universitatea din București, Universitatea „Babes Bolyai”, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați), Fundația Comunitară București, precum și Federația Fundațiile Comunitare din România ca reprezentant al Fundațiilor Comunitare Bacău, Cluj, Galați, Timișoara și Țara Făgărașului.

Niciun comentariu

Postează.