COMUNICAT DE PRESĂ

4 organizaţii şi grupuri de iniţiativă preocupate de mediu şi educaţie din Constanța, sunt finanțate cu 147.600 lei prin intermediul  programului Fondul pentru un viitor mai bun în comunități

Printre proiectele finanțate prin programul Fondul pentru un viitor mai bun în comunități de către Fundația Comunitară Galați și Lidl România, se numără activități de promovare a unui stil de viață sănătos prin sport, cursuri de inițiere în scuba diving, scanarea acustică a portului Constanței cu ajutorului tinerilor și intervenții culturale în Pasajul pietonal de la gara Constanța.

Astfel, Fundația Comunitară Galați și Lidl România anunță proiectele câștigătoare din Constanța ce beneficiază de micro-granturi nerambursabile din cadrul programului numit „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”. Inițiativa, aflată deja la ediția a II-a este, este coordonată la nivel național de Federația Fundațiilor Comunitare din România, finanțată de Lidl România cu peste 1.230.000 de lei, și activă pentru ediția în curs în 5 orașe din țară. La Constanțaprogramul dispune de 246.000 lei și este susținut prin Fundația Comunitară Galați în baza a două direcții de finanțare: 98.400 lei acordați prin atribuire directă pentru implementarea proiectului „Pasaj pietonal Gară” și 147.600 lei pentru inițiativele comunitare care vizează domeniile de mediu și educație, acordați pe bază de concurs de proiecte.

Inițiativele comunitare finanţate au fost alese prin concurs. Acesta a fost precedat de sesiuni online de informare la care au putut participa toți cei interesați să aplice, dar și de întâlniri de feedback individual oferite de echipa Fundației Comunitare Galați, pentru rafinarea cererii de finanțare. Concursul de proiecte a fost lansat pe data de 19 mai și la el au concurat 12 aplicanți cu idei din cele mai diverse. Dintre acestea, 4 proiecte au fost selectate drept câștigătoare și urmează să fie susţinute integral:

ASOCIAȚIA CLUB MARINE EXPLORER, prin proiectul Tomisul Submers, își propune inițierea a 16 tineri în utilizarea sonarului, în prelucrarea datelor acustice în format digital și operarea imprimantei 3D, inițierea în SCUBA diving și utilizarea sistemelor foto/video subacvatice în perioada iulie-octombrie. Proiectul își mai propune și delimitarea perimetrului portului/instalației portuare antice prin scanare acustică și scufundare.

ASOCIAȚIA ÎMPREUNĂ PENTRU VIITOR CONSTANȚA cu proiectul – Caravana Intelect Parc, prin care se urmărește promovarea unui stil de viaţă sănătos pentru 200 de tineri, din 4 centre de plasament, prin joc şi mişcare, într-un mediu interesant, educativ, şi securizat. Tinerii vor beneficia de mișcare și activități intelectuale în aer liber, timp de 4 săptămâni, proiectul continuând să se desfășoare în 3 etape.

COMITETUL NAȚIONAL ROMÂN PENTRU DREPTURILE COPILULUI – Filiala Constanța va implementa proiectul Lumea de sub navă, proiect care răspunde unei necesități tot mai prezente în zilele noastre – educația pentru mediu. Proiectul se adresează învățământului militar, cu toate cele trei structuri active la Constanța – liceal, postliceal, facultate – prin Colegiul Militar Alexandru Ioan Cuza, Scoala de Maiștri Militari de Marina „Viceamiral Ion Murgescu” si Academia Navală Mircea cel Bătrân.

ASOCIAȚIA PĂRINȚILOR DIN GRĂDINIȚA GENERAȚIA VIITOARE, prin proiectul Grădina Senzorială, și-a propus introducerea în programa grădiniței a activităților educaționale de învățare senzorială prin joacă și muzică în aer liber, cu ajutorul cărora copiii vor dobândi competențe care vor putea fi utilizate și în celelalte domenii ale vieții lor: familiarizarea preșcolarilor cu noțiuni de ecologie, mediu înconjurător și ciclurile vieții și naturii.

Proiectele au fost selectate de un juriu format din specialişti în domenii relevante pentru direcţiile de finanţare ale programului „Fondului pentru un viitor mai bun în comunități”: Sergiu Sebes, președinte Asociația CSR Nest; Cristi Iftene, profesor la Universitatea Ovidius; Alin Vintilă, consilier cabinet primar al Municipiului Constanța, unreprezentant Lidl România și Marius Geru, președintele Fundației Comunitare Galați. Jurizarea s-a bazat pe un proces de punctare individuală și dezbatere în grup, prin care au fost evaluate îndeplinirea criteriilor din „Ghidul Aplicantului” precum impactul comunitar, coerența și claritatea activităților propuse, realismul și relevanța inițiativei etc.

O cronică a programului și detalii despre inițiativele constănțene, veți găsi pe website-ul programului https://fondulpentruunviitormaibun.ro/, pe pagina națională de Facebook (Fondul pentru un viitor mai bun în comunități) sau pe pagina locală a programului (Fondul pentru un viitor mai bun în Constanța).

Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Europa. Lidl este prezent în 32 de țări din întreaga lume și în prezent operează aproximativ 11.200 de magazine și peste 200 de centre logistice în 29 de țări la nivel mondial. Lidl este un smart discounter care le oferă clienților produse de cea mai bună calitate la cel mai bun preț. În spatele operațiunilor din magazine, din centrele logistice și din sediile centrale stau simplitatea și orientarea către eficiență. Design-ul și structura proceselor standardizate sunt asigurate de către Lidl Stiftung, cu sediul central de la Neckarsulm.  În toate domeniile sale de activitate, Lidl este o companie care acționează cu responsabilitate față de oameni, societate și mediu. Pentru Lidl, sustenabilitatea este metoda prin care își îndeplinește, zi de zi, promisiunea cu privire la calitate.

Federația Fundațiile Comunitare din România are rolul de a reprezenta la nivel naţional interesele fundaţiilor comunitare din țară și contribuie la construirea unor comunități conștiente, generoase, incluzive și durabile, capabile să evolueze împreună, prin implicarea diferiților actori locali. Federația susține 19 fundații comunitare însumând peste 7000 de proiecte și 30 de milioanede lei în investiții comunitare.

Fundația Comunitară Galați este o organizație non-guvernamentală și non-profit. Activează inițiatori din comunitate să își asume responsabilitatea comună pentru a transfoma Galațiul într-un oraș din care nu ai mai pleca. Mobilizează resursele comunității pentru a satisface nevoile comunității și dezvoltă o infrastructură locală a filantropiei – unde lideri informali, ONG-uri și companii – pot să se întâlnească, să lucreze și să producă o schimbare pozitivă, cu efect multiplicator.

Simona Mușală

Manager de comunicare